вторник, 3 юни 2014 г.

Торта Гараш

Отново любимата торта на съпруга ми, приготвена грижливо от мен за рожденният му ден.
Продукти за 4 платки (24см в диаметър):
9 белтъка
200 гр. захар
220 гр. орехи – смлени
50 гр. брашно
Продукти за крем Гараш:
400 гр. неподсладена сладкарска сметана 38%
80 гр. захар
  400 гр. черен шоколад , използвах 70%)
За глазурата:
200 гр. черен шоколад
 1с.л. мазнина
Фурната се загрява на 200*С.
Подготвя се тавичка с подвижен борд, която хубаво се намазнява или се покрива с хартия за печене, също намазнена.
Белтъците се разбиват, но да не станат на сняг. Постепенно, докато се разбива с миксера, се добавя захарта. След това се добавят смлените орехи и брашното и се разбърква леко с шпатула.
Сместа се разделя на 4 приблизително равни части и се изпичат 4 платки.
Платките се пекат 10-15 мин., докато се зачервят по краищата. Внимавайте да не ги препечете, за да не станат трошливи.


Докато платките се пекат и изстиват се приготвя кремът:
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади. Сметаната се разбива със захарта до получаване на меки връхчета . Когато захарта се усвои прибавете малко по малко и шоколада.
Изстиналите платки се слепват една по една с крема като трябва да остане крем и за измазване на тортата отвън. С този крем се работи много лесно и позволява тортата да се измаже много гладко.

Оставете в хладилника за поне 2-3 часа. След това може да залеете тортата с разтопения на вода баня шоколад и добавих една супена лъжица олио.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар