Продукти за 4 платки (24см в диаметър):
9 белтъка
200 гр. захар
220 гр. орехи – смлени
50 гр. брашно
200 гр. захар
220 гр. орехи – смлени
50 гр. брашно
Продукти за крем Гараш:
400 гр. неподсладена сладкарска сметана 38%80 гр. захар
400 гр. черен шоколад , използвах 70%)
За глазурата:
200 гр. черен шоколад1с.л. мазнина
Фурната се загрява на 200*С.
Подготвя се тавичка с подвижен борд, която хубаво се намазнява или се покрива с хартия за печене, също намазнена.
Подготвя се тавичка с подвижен борд, която хубаво се намазнява или се покрива с хартия за печене, също намазнена.
Белтъците се разбиват, но да не станат на
сняг. Постепенно, докато се разбива с миксера, се добавя захарта. След
това се добавят смлените орехи и брашното и се разбърква леко с шпатула.
Сместа се разделя на 4 приблизително равни части и се изпичат 4 платки.
Платките се пекат 10-15 мин., докато се зачервят по краищата. Внимавайте да не ги препечете, за да не станат трошливи.
Сместа се разделя на 4 приблизително равни части и се изпичат 4 платки.
Платките се пекат 10-15 мин., докато се зачервят по краищата. Внимавайте да не ги препечете, за да не станат трошливи.
Докато платките се пекат и изстиват се приготвя кремът:
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади. Сметаната се разбива със захарта до получаване на меки връхчета . Когато захарта се усвои прибавете малко по малко и шоколада.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади. Сметаната се разбива със захарта до получаване на меки връхчета . Когато захарта се усвои прибавете малко по малко и шоколада.
Изстиналите платки се слепват една по
една с крема като трябва да остане крем и за измазване на тортата отвън.
С този крем се работи много лесно и позволява тортата да се измаже
много гладко.
Оставете в хладилника за поне 2-3 часа.
След това може да залеете тортата с разтопения на вода баня шоколад и
добавих една супена лъжица олио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар