вторник, 3 юни 2014 г.

Печено свинско с хрупкава коричка

Изключително вкусно традиционно датско печено, което се поднася по време на коледните празници, гарнирано с карамелизирани картофи или печени с масло, залято с кафяв сос. Иначе датчаните го предпочитат и през цялото време на годината, пред вид климата който притежава Дания. Можете да го намерите готово изпечено навсякъде от хранителните вериги магазини, до най- луксозният ресторант.

И така, взимаме парче свинско месо с кожата и я нарязваме напречно до стигане на месото. Посоляваме месото, поръсваме с зърна черен пипер и 2-3 листа дафинов лист. Поставяме месото с кожата надолу, слагаме вода, така че да покрие 1/3 от него и мазнина на вкус. Покриваме с фолио и печем 30 мин. на 200 градуса. След това обръщаме месото, поръсваме кожичката с едра сол и печем на 180 градуса около 2 часа.  Печеното се поднася нарязано на филийки, гарнира се с картофи и кафявият сос.

Продукти:
 30г масло 

 50г брашно
 500мл бульон или вода
 черен пипер
 сол

 червен пипер на вкус
 
 Начин на приготвяне
 Мазнината поставяте в малка тенджера и стопявате при средна температура.Прибавяте брашното и с непрекъснато бъркане запържвате до кафяво.Топлият бульон или вода сипвате бавно и бъркате, докато се получите гладък сос, които оставяте да заври.Подправяте го с черен пипер, сол и червен пипер и го оставяте на тих огън още 10-15 минути за да набъбне добре брашното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар